Uğur Derin Dondurucu
Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün
PAYLAŞ

Vatandaş yoğurt diye jelatin yemesin

9 Aralık 2016 Cuma 00:00 Güncelleme : 9 Aralık 2016 Cuma 00:00

Türk Gıda Kodeksi-Fermente Süt Ürünleri Tebliğinde yer alan, “Fermantasyon Sonrası Isıl İşlem Görmüş Fermente Süt Ürünü” ve “Çeşnili Fermente Süt Ürünü” sayesinde, vatandaşımız, jelatin ve nişasta yemekte. Neden? Çünkü söz konusu tebliğ, bu ürünlerin kullanılmasına izin vermekte. Bildiğimiz gerçek yoğurt varken, millete bu ürünlerin yedirilmesini anlamak mümkün değil. Bu uygulamaya bir ziraatçı ve gıdacı olarak karşıyım ve bunu doğru bulmuyorum.Ağırlıklı olarak tava şeklinde yapılan fermantasyon sonrası ısıl işlem görmüş fermente süt ürünü adı verilen yoğurtlar, en çok toplu tüketim yerlerine verilmekte. Çeşnili fermente süt ürünleri ise ağırlıklı olarak büyük ölçekte üretim yapan kuruluşlar tarafından üretilmekte.Vatandaşımız; bünyesinde nişasta ve jelatin bulunan, bu yüzden yoğurttan daha kıvamlı olan özellikle fermantasyon sonrası ısıl işlem görmüş fermente süt ürününü, ne yazık ki yoğurt niyetine afiyetle yemekte. Tebliğde, fermantasyon sonrası yoğurdun kaç derecede ve ne kadar sürede ısıl işlem gördüğü ise belirtilmemekte. Bu bile bir eksiklik. Bu ürünün yani fermantasyon sonrası ısıl işlem görmüş fermente süt ürününün, hangi akla, mantığa göre tebliğde yer aldığı ve de üretildiğini inanın anlamış değilim. Bu ürünler, sırf AB ülkelerinde üretiliyor diye, illa biz demi üreteceğiz!

Vatandaşımız bu ülkede, hayatı boyunca bildiği yoğurdu yerken, şimdi nerden çıktı bu jelatinli, nişastalı yoğurtlar! Aslında tebliğde böyle bir ürüne yer verilmesi; yoğurtta yasak olmasına rağmen jelatin ve nişastanın kullanılmasına, dolayısıyla yoğurtta taklit ve tağşişin yapılmasına ciddi anlamda bir zemin de hazırlamakta. Hâlbuki yapılacak olan tek bir şey var. O da bu ürünün, yani “Fermantasyon Sonrası Isıl İşlem Görmüş Süt Ürünü “ ifadesinin ne yapıp edip tebliğden çıkartılması. Bu işi yapacak olan kurum ise, bu tebliği hazırlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Ülkemizde gerçek anlamda mis gibi yoğurt yapan, mandıralarımız dururken, halkımız bildiği yoğurdu severek tüketirken, neden böyle bir ürün tebliğe sokuldu? Gerçekten anlaşılır gibi değil. Lütfen yoğurt diye vatandaşa içinde jelatin, nişasta bulunan şeyi yedirmeyin. Jelatin, bilindiği gibi başta domuz, sığır ve balık gibi hayvanların deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile elde edilen bir ürün.

Yediğiniz yoğurtta domuzdan elde edilmiş jelatin olduğunu bilseniz siz o yoğurdu yer misiniz? Hazır bildiğiniz markalı bir yoğurt varken, neden kalkıp böyle bir ürünü tüketesiniz ki! İyi de siz toplu tüketim yerinde önünüze gelen yoğurdun içinde ne olduğu nasıl anlayacaksınız? O yoğurdu dükkanına alıp müşterisine veren lokantacı veya diğer esnaf bu yoğurdun fermantasyon sonrası ısıl işlem görmüş süt ürünü olduğunu yani bildiği gerçek yoğurt olmadığını nasıl anlayacak? Çünkü görüntüsü normal yoğurdun aynısı olan bir ürün…

Artı kimse, aldığı yoğurdun etiketini de okumamakta. İşte bu yüzden vatandaş olarak aldığınız yoğurdun etiketini mutlaka okuyun. Eğer lokantacı bir esnaf iseniz, satın aldığınız yoğurdun lütfen etiketine bakın. Etiketin, içindekiler kısmında bu ürünlerin yani jelatin, nişasta ifadesinin yazıp yazmadığına bakın. Eğer yazıyorsa, satın aldığınız şey, sizin bildiğiniz o gerçek yoğurt değil. Tercihinizi ona göre yapın. Ya vatandaşa, sizin ve onun bildiği gerçek yoğurdu yedirin, ya da içinde nişasta, jelatin olan ve fiyatı gerçek yoğurda nazaran daha ucuz olan o ürünü yedirin.

Karar sizin…

Yazarın Diğer Yazıları
YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Gazete Yenigün