Uğur Derin Dondurucu
Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün
PAYLAŞ

Pastanelerimizin dikkatine…

1 Temmuz 2016 Cuma 00:00 Güncelleme : 1 Temmuz 2016 Cuma 00:00

 

 

Bilindiği üzere, ülkemiz genelindeki tüm pastaneler; işyerlerinde çiğ süt, çiğ krema kullanarak hazırladıkları karşıma ısıl işlem uygulayarak ürettikleri dondurmaları, sadece dondurmayı ürettikleri kendi işyerlerinde son tüketiciye yani vatandaşa satabiliyorlardı.

İşyerinde ürettiği dondurmayı, bulunduğu il ya da ilçedeki kendisine ait şube ya da şubelerinde satması ise mümkün değildi…

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Kayıt ve Onay İşlemleri İle Yerel, Marjinal, Sınırlı Faaliyetler Hakkındaki Açıklamalar” adı altındaki yönergesi, bu satışın önündeki tek engeldi…

Şimdi bu engel kalktı…

Gelelim nasıl kalktığına.

Malum, ülkemizdeki çiğ süt üretim fazlalığını eritme dolayısıyla çiğ süt üreticilerimizin mağduriyeti engelleme adına, çiğ sütün süt tozuna dönüştürülmesi uygulamaları yapılmakta.

Tabii ki bu uygulama, tek başına hiçbir şey ifade etmemekte…

Önemli olan bu çiğ sütün, üretici ve tüketiciyi ekonomik anlamda mağdur etmeyecek şekilde ve gıda güvenliği ilkelerine uygun olarak değerlendirilmesini sağlayacak uygulamaların hayata geçirilmesidir.

Bilindiği üzere, üretilen çiğ sütün, özellikle yaz aylarında en yoğun değerlendirildiği sektörlerden biri de, ağırlıklı olarak dondurma üretimin yapıldığı pastanelerimizdir.

Pastanelerimizin neredeyse tamamı; yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet kapsamında üretim ve satış yapan, birinci, ikinci ya da üçüncü sınıf sıhhi müessese ruhsatına sahip gıda işyerleridir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın; “Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” ile “Gıda İşletmelerinin Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Tebliğ” hükümleri kapsamında;  ısıl işlem uygulamak kaydıyla çiğ süt, çiğ kremadan dondurma üretmesine izin verdiği pastanelerimizin, izin verilen işyerlerinde ürettikleri dondurmayı, kendi şube ya da şubelerinde satmasının önünü kapatan uygulama; çiğ süt üretim fazlalığının azaltılmasını engellemekteydi.

Ülkemiz genelindeki tüm pastanelerin, ticari faaliyeti olumsuz yönde etkileyen ve aynı zamanda en değerli gıdalarımızdan biri olan dondurmanın, pastanelerimizde üretimini dolayısıyla tüketimini azaltmaya neden olan bu yanlış uygulamanın, bir an önce kaldırılması amacıyla; İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, girişimlerde bulundu.

İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin; ülkemiz genelindeki tüm pastanelerin işyerlerinde ürettikleri dondurmayı, kendi şube ya da şubelerinde satışa arz edebilmeleri yönündeki haklı talebi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygun bulundu.

Bakanlık; çiğ süt, çiğ krema kullanılarak hazırlanan karışıma ısıl işlem uygulayarak dondurma üretimi yapan ve aynı yerde son tüketiciye satış yapan pastanelerin, işyerlerinde ürettikleri dondurmayı; “Gıda İşletmelerinde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Tebliğ”de belirlenen yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetlere ilişkin hükümlere uygun olmak şartıyla, diğer şubelerinde de satabileceklerini belirtti.

Tebliğ gereği bundan böyle tüm pastaneler;  dondurma üretiminin yapıldığı nokta merkez kabul edilerek, 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan şube ya da şubelerinde, haftalık toplam 500 kilogramı geçmeyecek, merkezde ürettikleri dondurmaları satışa arz edebilecek.

Şube ya da şubeleri olan tüm pastanelerimize duyurulur.

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Gazete Yenigün