Uğur Derin Dondurucu
Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün
PAYLAŞ

Fırıncılık sektörünün sorunları

26 Şubat 2016 Cuma 00:00 Güncelleme : 26 Şubat 2016 Cuma 00:00

Gıda güvenliğinin her geçen gün daha da önem arz ettiği günümüz dünyasında, vatandaşımızın beslenmesinde çok özel yeri olan ekmek; üretim ve satış noktalarında bir türlü çözülemeyen sorunlar nedeniyle hep gündemde.

Ekmeğini ‘ekmekten’ kazanan, dürüst fırıncı esnaf, sanatkâr, tacir ve sanayicilerimiz ise; sektördeki haksız rekabet, girdi fiyatlarındaki artışlar, kayıt dışı üretim ve denetimsizliğin yol açtığı sorunlar yüzünden gerçekten mağdur…

Nerede, nasıl ve kimin tarafından üretildiği bilinmeyen ekmeklerin; başta pazaryerleri olmak üzere satış yerlerinde, “ Türk Gıda Kodeksi – Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ” hükümlerine aykırı olarak satılması da işin tuzu biberi…

Tüm bunlar yetmiyormuş gibi; fırınların düşük kapasite ile çalıştığı ve bunun ekmek maliyetini arttırdığı bilindiği halde, dileyen herkes istediği yerde fırın açabilmekte ve hipermarketler, kendi çatısı altında ekmek üretebilmekte.

Denetim konusuna gelince.

Ülkemizde gıda güvenliğini sağlamakla görevli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verilerine baktığımızda, 643 bin 248 gıda işyerinin olduğu ülkemizde, 2015 yılı itibariyle toplam 734 bin 862 adet denetim yapılabilmiş.

Yani Bakanlık, gıda işyerlerini yılda 2 defa bile denetleyememiş. Demek ki gıda sektöründe ciddi bir denetim eksikliği sorunu var.

Bunun yanı sıra; ülkemiz genelinde halen belediyeden ruhsat almadan faaliyet gösteren ve/veya ruhsatındaki faaliyet alanı kısmında yer alan faaliyete aykırı hareket eden işyerleri bulunmakta. Bu işyerleri arasında fırınlar da var.

Yasak olmasına rağmen, unlu mamul üreten işyerlerinin bazılarında halen ekmek üretilmekte... Bunu engellemekle yükümlü olan belediyeler, maalesef üzerlerine düşen görevi yapmamakta.

Pazaryerlerinde açıkta yapılan ekmek satışlarının denetimini, yetkimiz yok diyerek yapmayan belediyeler; 5393 sayılı Kanun gereği, seyyar satışların takibinden sorumlu olduğu halde, cadde ve sokaklarda yapılan ekmek satışlarının denetimini de yapmıyor.

Vatandaşlarımız; denetim olmadığı için, Ekmek Tebliği hükümlerine aykırı olarak, özellikle pazaryerlerinde; “ Hakiki Köy Ekmeği”, “ Doğal Ekmek”, “ Taş Fırın Ekmeği ”, “ Kara Fırın Ekmeği ”, “ Salihli Ekmeği ”, “ Afyon Ekmeği ” gibi çeşitli adlar altında açıkta satışa arz edilen ekmekleri ne yazık ki satın almakta.

Peki, tüm bu sorunlar nasıl çözülür?

Öncelikle; her ilde Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile belediyeler, başta ekmek üreten işyerleri olmak üzere, özellikle pazaryerleri ve tüm ekmek satan işyerlerini, valilik oluruyla bir koordinasyon içerinde denetleyerek

İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapılıp; büyük marketlerin ekmek üretmesi engellenerek ve belediyelerin fırın açmak isteyenlerden, üyesi olduğu odadan, “ Bu adreste fırın açılması uygundur…” yazısı getirmesi istenerek…

Ayrıca; ellerindeki tüm imkânları kullanarak şirketleri aracılığı ile ekmek üreten, dolayısıyla sektörde haksız rekabete yol açan Büyükşehir Belediyelerinin, ekmeği kendileri değil, o ildeki mevcut fırınlara ürettirmesiyle çözülebilir.

Çözüm ise hiç de zor değil.

Yeter ki inanç ve irade olsun.

Yazarın Diğer Yazıları
YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Gazete Yenigün