Uğur Derin Dondurucu
Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün
PAYLAŞ

Fırıncılık gerçekten zor bir meslek...

2 Aralık 2016 Cuma 00:00 Güncelleme : 2 Aralık 2016 Cuma 00:00

Nasıl olmasın ki!..

Her şeyden önce alın terinin karşılığını tam olarak alamayan bir meslek…

Sektördeki fazla atıl kapasite ve acımasız rekabet, fırıncının canını adeta bezdirmiş durumda…

Ruhsatında ekmek, ekmek çeşitleri ve sade pide ürettiği yazmadığı yani fırın ruhsatı olmadığı halde, halen çok sayıda unlu mamul işyeri hem ilimizde hem de ülkemizin birçok ilinde ekmek, sade pide üretmekte…

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 29 Aralık 2011 tarih ve 32255 sayılı genelgesi ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik gereği buna engel olması gereken belediyelerimiz, ne yazık ki bu duruma seyirci kalmakta…

Her önüne gelen artık kolayca fırın açmasın; açacak olanların ise ayrık nizam ve metrekare şartına uygun yerlerde fırın açsın diye İçişleri Bakanlığı bundan iki yıl önce yani 26 Kasım 2014 tarihinde bir yönetmelik yayımladı.

Yayımlanan bu yönetmelik gereği; İzmir’de günde 1000 Kg’ın üstünde ekmek, ekmek çeşitleri ve sade pide üretecek 2. Sınıf GSM ruhsatına sahip bir fırının açılabilmesi için bu fırının ayrık nizamda olması ve asgari yüksekliğinin en az 3,5 metre ve taban alanının ise en az 400 metrekare olması gerekmekte.

Eğer açılacak olan fırın; bu ürünleri günde 1000 Kg’ın altında üretecek 3. Sınıf GSM ruhsatına sahip bir fırın ise; ayrık nizamda ve en az 250 metrekare alana sahip olması gerekmekte…

Ülkemiz genelinde fırınlarımız % 30 kapasitenin bile altında çalışırken, kalkıp da yeni bir fırın açmak zaten akla mantığa da aykırı…

Hele bir de böyle şartlar olduktan sonra, gel de bir fırın aç…

İş bununla da bitmiyor…

5996 sayılı Kanun gereği, tüm fırınların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl/ İlçe Müdürlüklerinden “İşletme Kayıt Belgesi” alması için bugüne kadar ruhsat talep edilmezken, 24 Kasım 2016 tarihinden itibaren artık yeni açılacak fırınlar için, başvuru sırasında belediyeden alacakları ruhsatın bir sureti, dosyada yer alacak.

Ayrıca bu fırınlar; Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümleri kapsamında il/ilçe müdürlüğü tarafından denetlenecek ve koşulları bu yönetmelik hükümlerine uygun olan fırınlara işletme kayıt belgesi verilecek.

Gerek İç işleri Bakanlığı gerekse Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yayımladıkları bu yönetmelik değişiklikleri sayesinde; sektörde artık her önüne gelenin fırın açmasını engellemekte, dolayısıyla mevcut fırınların kapasite kullanım oranlarının artmasını sağlamakta.

Bu zaten fırıncılarımızın ve biz gıdacıların da istediği bir durum.

Zira bir fırında kapasite kullanım oranı arttıkça ekmeği maliyeti de düşmekte. Bu durumdan haliyle hem fırıncılarımız hem de vatandaşlarımız karlı çıkmakta…

Keşke bir de; hiper, süper,mega ve gross marketlerin ekmek, ekmek çeşitleri ve sade pide üretmeleri bir engellense…

Bunun için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte bir değişiklik yapılsa…

Ve son olarak…

Keşke bir de; sanki bir ticari kuruluşmuş gibi hareket eden belediyelerin ekmek üretip satması yasaklansa…

Keşke bu belediyeler; ekmeği kendileri değil, zaten atıl kapasitede çalışan illerindeki fırınlara ürettirseler…

Daha iyi olmaz mı?

Fırıncılarımız ekmek üretip satan belediyeler ile mi rekabet edecek, kendi meslektaşlarıyla mı rekabet edecek, artan un, elektrik, su, akaryakıt ve daha birçok girdi fiyatlarıyla mı mücadele edecek…

Gel de bu ülkede fırıncılık yap…

Dedim ya, fırıncılık gerçekten zor bir meslek.

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Gazete Yenigün