Uğur Derin Dondurucu
Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün
PAYLAŞ

Fırıncılarımızın dikkatine…

30 Mart 2018 Cuma 11:18 Güncelleme : 30 Mart 2018 Cuma 11:18

Fırıncılarımızın dikkatine…

Ülkemiz genelinde bazı il ve ilçelerimizdeki fırınlar; ekmekte gramaj serbest olmadığı, tarifeye bağlı olarak üretilmesi gerektiği halde, yasaya aykırı olarak kendi belirledikleri gramaja göre ekmek üretmekte…
Her şeyden önce böyle bir üretim; tüm yasal vecibelerini yerine getiren diğer dürüst fırıncı esnaf, sanatlar, tacir ve sanayicilerimizi zor durumda bırakmakta…
Peki, nedir bu işin yasası?
Ekmek çeşitleri üreten fırıncı esnaf ve sanatkârlarımız; esnaf ve sanatkârlar odaları birliği tacir ve sanayicilerimiz ise; meclis tarafından onaylanan fiyat tarifesindeki gramaja göre ekmek üretip satmak zorunda.
Bunun yasal dayanağı ise;  esnaf ve sanatkârlar için  “ Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmelik ”, tacir ve sanayiciler için  “ Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkında Yönetmelik ”…
Ancak her ne hikmetse; aralarında İzmir ilimizin de bulunduğu bazı il ve ilçelerimizde, bu yasal hükümlere rağmen bazı fırıncılarımız, bağlı oldukları odalarından tarife almaları ve bu tarifedeki gramaja göre ekmek üretip satmaları gerektiği halde buna uymamakta…
Peki, bu işin kontrolü kime ait?
5362 ve 5174 sayılı Kanunlar gereği bu tarifeleri düzenleyen ilgili odaların ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun “Fiyat Etiketi” başlıklı 54 üncü maddesi gereği belediyelerin ve 5996 sayılı Kanun gereği Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın…
Burada en etkin görev belediyeler ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il / ilçe müdürlüklerine düşmekte…
Belediyeler; fırınlarda yaptığı denetimlerde, 6502 sayılı Kanun gereği bulundurulması zorunlu olan fiyat tarifelerinin olup olmadığı ve tarifede belirlenen gramajda ekmeğin üretilip üretilmediğini kontrol etmekte.
Belediyeler; fiyat tarifesi olmayan ya da tarifedeki gramaja uygun üretim yapmayan fırınlar hakkında idari para cezası uygulamakta.
Ancak ne yazık ki belediyelerimiz, bu denetimleri etkin ve yeterli seviyede yapmıyor.
Halen, bağlı olduğu odadan alması gereken fiyat tarifesi bulunmayan ve tarifedeki gramaja göre üretim yapmayan fırınlar mevcut…
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise, fırınlarda üretilen ekmeğin; TGK – Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinin, 2 numaralı ekinde yer alan,  “ Ekmek Tezgâh Etiketi” nde belirtilen net gramajda üretilip üretilmediğini denetlemekte…
Bakanlık gıda kontrol görevlileri; fırın denetimi sırasında ekmek tezgâh etiketinde yer alan net gramaj miktarını, o fırının tezgâhında bulunan yürürlükteki fiyat tarifesinde belirtilen net gramaj ile karşılaştırmak zorunda.
Bu durum özellikle fırınlardan numune alınacağı zaman çok önemli.
Bu nedenle tüm fırıncılarımızın, bağlı olduğu odadan alması gereken fiyat tarifesini ve ekmek tezgâh etiketi işyerlerinde bulundurması şart.
Fırıncılarımız ekmek tezgâh etiketini sadece fırının tezgâhında değil, ekmeğinin satıldığı bakkal, market, büfe vs. satış yerlerindeki ekmek dolaplarında da bulundurmak zorunda,
Ekmek tezgâh etiketinin, fırın tezgâhında ya da satış yerlerindeki ekmek dolabında bulunmadığının tespiti halinde; 5996 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin 2 inci fıkrasına aykırı faaliyetten dolayı, o fırın hakkında 3673 TL idari para cezasının uygulanması söz konusu.
Bu gibi cezalarla karşı karşıya kalmak istemeyen fırıncılarımız; yanlışı örnek alıp kendi kafalarına göre gramaj belirlememeli, ekmek tezgâh etiketi ve fiyat tarifesi bulundurma konusunda dikkatli olmalı.

Yazarın Diğer Yazıları
YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Gazete Yenigün