Uğur Derin Dondurucu
Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün
Yenigün
PAYLAŞ

Fırıncılarımızın bilgisine

12 Temmuz 2019 Cuma 07:43 Güncelleme : 12 Temmuz 2019 Cuma 07:43

Bilindiği üzere fırınlarımızda çalışan personelin; hijyen eğitimi adı altında iki ayrı eğitim alması gerekmekte…Bu eğitimlerden biri; yasal dayanağı 5996 sayılı “ Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ” olan ve 4 Ocak 2012 tarihinde yayımlanan “ Türk Gıda Kodeksi – Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğ ” nin 2 numaralı ekinin 10. Maddesi gereği alınması gereken, “ Gıda Hijyeni Eğitimi ”…Bu eğitime katılmamanın cezası ise yine aynı kanunun 41. Maddesinin 1. Fıkrasının ( a ) bendine aykırı faaliyetten dolayı, 11.368 TL…Bu nedenle tüm fırın sahiplerinin, işyerinde çalışan personeline bu eğitimi aldırmaları şart…Bu eğitime katılan kişilere verilen belgenin adı “ Hijyen Eğitim Belgesi ”…Diğer eğitim ise; yasal dayanağı 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu olan ve 5 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan, “ Hijyen Eğitimi Yönetmeliği ” gereği, her il ve ilçede Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri tarafından verilen hijyen eğitimi…Bu eğitim; gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlara yönelik olarak verilen eğitim…Bu eğitime katılan kişilere verilen belgenin adı ise, “ Kurs Bitirme Belgesi ”…Görüldüğü gibi bu eğitimlerin her ikisinin de adı hijyen eğitimi olduğu halde, belge adları farklı…Hijyen eğitim belgesi; ekmek tebliği gereği fırınlarda çalışan personele İl Tarım ve Orman Müdürü ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı imzalı olarak verilmekte.Hal böyleyken ne yazık ki fırıncılarımız; sadece adları aynı olduğu için bu her iki eğitimi karıştırmakta ve maalesef bir çok il ve ilçede açılan doğru adı gıda hijyeni eğitimi olan hijyen eğitimlerine, ne yazık ki beklendiği ölçüde katılım göstermemekte…Hâlbuki her il ve ilçedeki Tarım ve Orman Müdürlüğü gıda kontrol görevlileri; fırın denetimleri sırasında çalışan personele, gıda hijyeni konusunda eğitim alıp almadıkları sorusunu sorabilse ve eğitim almayanlar kişileri ne yapıp edip eğitim almaya zorlayabilse daha iyi olmaz mı?Böylece Bakanlık adına denetim yapan arkadaşlarımız; bu eğitimin alınıp alınmadığı dolayısıyla, o fırında tebliğ hükümlerine uygun faaliyette bulunulup bulunmadığını da tespit etmiş olacak…Ancak ne yazık ki bir çok il ve ilçede Bakanlık görevlisi arkadaşlarımız; fırınlarda çalışanlara gıda hijyeni eğitimi alınıp alınmadığını değil, sadece Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri tarafından açılan hijyen eğitimine katılıp katılmadıkları sorusunu sormakta…Fırıncılarımızda haklı olarak; Bakanlık yetkilileri bize sadece Halk Eğitimin açtığı kursa katılıp katılmadığımızı sormakta… Biz neden gıda hijyeni eğitimine katılalım ki demekte…Buradan bir kez daha hatırlatıyorum…Lütfen Bakanlık görevlisi arkadaşlarımız fırınlarda bu her iki belgeyi yani “ Hijyen Eğitim Belgesi ” ve “ Kurs Bitirme Belgesi ” ni sorsun… Bu ara fırıncılarımız için bir duyuruda bulunmak isterim.25 Temmuz günü saat 10.00 da İzmir Ticaret Odasında, saat 15.00 de Selçuk Ticaret Odasında, 26 Temmuz günü saat 10.00 da Aliağa Ticaret Odasında ve saat 15.00 de ise Bergama Ticaret Odasında fırıncılarımıza “ Gıda Hijyeni Eğitimi ” verilecek. İzmir’deki tüm fırıncıların bu eğitimi almaları konusunda büyük bir çaba içinde olan İzmir Fırıncılar Esnaf Odası Başkan Sayın Nejdet Durmuş, kendi üyesi fırınları tek tek dolaşmakla kalmıyor yazılar gönderip üyelerini bilgilendiriyor.Bu eğitime katılmamış olan fırıncılarımız varsa, bağlı oldukları oda kanalıyla bu zorunlu eğitime ne yapıp edip katılsın.Sonra haberimiz yoktu demeyin…

Yazarın Diğer Yazıları
YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Gazete Yenigün