Uğur Derin Dondurucu
Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün
Yenigün
PAYLAŞ

Fırıncı haklı…

10 Haziran 2016 Cuma 00:00 Güncelleme : 10 Haziran 2016 Cuma 00:00

 

Bilindiği üzere, geçen yıl İzmir’de 300 gram pidenin satış fiyatı 160 kuruş idi. Yani kilosu, 533 kuruşa geliyordu.

Aradan tam bir yıl geçti ve şimdi İzmir’de pide, 350 gramı 200 kuruştan satılacak… Bu durumda pidenin kilosu, 38 kuruş yani %7.1 oranında artışla 571 kuruşa yükseldi…

Peki, bu %7.1 oranındaki artış fazla mı?

Kesinlikle değil…

Çünkü bu süre içinde pide üretiminde kullanılan, başta buğday unu olmak üzere birçok girdiye zam yapıldı…

Şimdi size, pide üretiminde sadece 5 girdide meydana gelen zamdan bahsetmek istiyorum.

Her şeyden önce, hepinizin bildiği gibi asgari ücrette, son bir yılda %37.08 oranında yasal bir artış oldu.

Bunun dışında, faturalara baktığımızda; pidenin ham maddesi olan buğday ununun fiyatının, 60 TL'den 72 TL'ye yükseldiği,  yani %20 oranında gerçek bir artış olduğu görülmekte.

Bu artış; her ne kadar ilimizdeki bazı un fabrikaları arasında, peşin fiyat üzerinden %0 ile 4.6 arasında değişmekteyse de, fırıncılarımıza kesilen faturaları incelediğimizde, vadeye bağlı olarak bu artış oranlarının, %20’leri bulduğu görülmekte…

Gelelim diğer girdilere…

En büyük artış suda meydana geldi.

Fırında kullanılan bir metreküp suyun fiyatı; son bir yılda %56.85 artışla, 7.88 TL'den 12.36 TL’ye yükseldi.

Bir yıl önce, elektriğin 1 kilovatının fiyatı 0.25 TL iken bu yıl, %40 artışla, 0.35 TL'ye çıktı...

Kullanılan temel girdilerden biri olan mayanın bir kilosunun fiyatı; son bir yılda, %29.8 artışla, 2.55 TL'den 3.31 TL'ye fırladı…

Gördüğünüz gibi, pide üretiminde sadece bu 5 kalem girdide meydana gelen artışların ortalaması %36.74…

Bu beş kalem maldan una hiç zam yapılmadığını göz önüne alsak bile, artış oranı yine de, %32.74’ü bulmakta…

Gelelim TÜFE oranına…

Bakınız, Mayıs ayı TÜFE oranı bile, on iki aylık ortalamaya göre %7.71…

Anlayacağınız; İzmir’de pideye yapılan bu %7.1 lik zam, değil 5 kalemde meydana gelen %32.74 lük en az artış, %7.71 olan Tüfe oranının bile altında kalmakta…

Her şeyden önce şu iyi bilinmelidir ki tüm fırıncılarımız; yaz, kış demeden siz vatandaşlarımızın sofranızdaki o sıcacık taze ekmek ve pideyi, gerçekten büyük fedakârlıkla üretmekte.

İşte en azından, yukarıda belirttiğin rakamların altında yani gerçek maliyetinin altında üretip satmakta…

Ve şu da çok iyi bilinmelidir ki, ülkemiz genelindeki tüm fırıncılarımız; 800 yıllık Ahilik felsefesinden gelen terbiye ve sadakatle yaptıkları bu kutsal işi, vatandaşımızı ekonomik anlamda mağdur etmeden yapmakta.

Ülkemiz genelinde sayıları yaklaşık 30 bin civarında olan fırınlarımız, Ramazan ayı boyunca aynı zamanda pide üretirken, aynı pide; bazı büyükşehir belediyeleri halk ekmek fabrikaları tarafından da üretilmekte…

Bu fabrikalar; özellikle bağlı oldukları büyükşehir belediyelerinin, sağladıkları her türlü destek sayesinde üretim yapmakta…

Sayıları az da olsa bu fabrikalar; sektörde gerçek anlamda haksız rekabet uygulayarak, ürettikleri pideyi, maalesef siyasete de alet etmekte…    

Sonra da kalkıp birileri, odaların gerçek maliyet hesabı yaparak belirledikleri pide fiyatlarını, bu fabrikaların fiyatları ile kıyaslamakta…

Beyler, lütfen adil olalım.

Fırıncılarımız zaten; bunca haksız rekabete, atıl kapasiteye ve sektördeki daha birçok soruna rağmen, yukarıda izah etmeye çalıştığım gibi gerçek maliyetinin altında pide satmakta...

Fırıncı haklı kardeşim, haklı…

Bu konuda dürüst fırıncımıza asla laf söyletmem…

 

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları
YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Gazete Yenigün