Uğur Derin Dondurucu
Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün
Yenigün
PAYLAŞ

Endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinin önemi…

28 Haziran 2019 Cuma 07:06 Güncelleme : 28 Haziran 2019 Cuma 07:06

Bilindiği üzere kenevir; lif, tohum, sap ve benzeri amaçlarla yapılan yetiştiriciliği yanında, farklı organlarından münhasıran esrar elde edilebilen, mahalli olarak bazı yörelerde kendir, hint keneviri, çedene veya çetene olarak adlandırılan bir bitki.
Kenevirin, günümüzde 25 binin üzerinde kullanım alanı mevcut.
Gıda, içecek, kozmetik, kişisel bakım, gıda takviyesi, ilaç, kumaş, kâğıt, yapı malzemesi kenevirin en yaygın kullanım alanlarından sadece birkaçı…
Keneviri, kâğıt ve kumaş sanayiinde en çok kullanan ülke Çin… Kanada ise kenevir tohumu üretiminde lider…
Avrupa’da ise daha çok otomobil ve inşaat sektöründe kullanılmakta…
Kenevir öylesine yararlı ki; bir dönüm kenevirden, dört dönüm ağaca denk kâğıt hamuru elde edilebilmekte ve 25 dönümlük ormanın ürettiği kadar oksijen üretilebilmekte…
Bünyesinde 461 den fazla kimyasal madde bulunan kenevir bitkisinde; THC ( Tetrahydrocannabinol ) ve CBD ( Cannabidinol ) adında iki temel kimyasal madde oldukça önemli...
Zira THC, psikoaktif bir madde olup uyuşturucu olarak kullanılmakta… CBD ise psikoaktif olmayıp tıbbi amaçla kullanılan bir madde…
Uyuşturucu olarak kullanılan kenevirin çeşidinin içeriğinde % 5 – 20 arasında THC bulunurken, endüstriyel amaçlı üretilen kenevirlerde bu oran % 0.3’ün altında bulunmakta. Yani endüstriyel kenevirler uyuşturucu amaçlı kullanılamamakta...
Bilindiği üzere kenevirin yasaklanmasının asıl nedenlerinden biri, dişi kenevirin üst kısmında yoğun olarak bulunan THC maddesinin esrar olarak kullanılması.
Bu nedenle ülkemizde kenevir, Tarım ve Orman Bakanlığından alınan izinle yetiştirilen bir bitki.
Ülkemizde hâlihazırda 19 ilimizde; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerimizde kenevir yetiştiriciliği yapılabilmekte. 
Ancak yıllar içinde işgücü fazlalığı, mekanizasyon eksikliği, sentetik lif ve elyafın daha ucuz olması, pamukla rekabet edememesi gibi nedenler yüzünden, ülkemizde ekim alanı gittikçe azaldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı; son yıllarda yürüttüğü projeyle, alternatif bir ürün olması bakımından kenevir üretimini, izin verdiği illerde geliştirmeye başladı. 
İşte bu illerden biri olan İzmir’de, her yıl 1 Ocak – 1 Nisan tarihleri arasında üreticiler başvurup izin almak şartıyla kenevir yetiştiriciliği yapılabilecek.
Geçtiğimiz günlerde bu konuda bir açıklama yapan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Musa Bakan; 2019 yılı başvuru süresinin bittiğini ve İzmir’de bu yıl izin alınan; Kemalpaşa, Dikili, Menemen ve Bergama ilçelerinde 103,4 dekar alanda izin alan üreticiler tarafından ilk ekimlerin yapıldığını belirtti.
İl Müdürü Musa Bakan; ayrıca BÜGEM, TAGEM, 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat fakültesi ve ASTAB firması tarafından yürütülen proje kapsamında, hem THC içeriği düşük yerli çeşit geliştirme hem de havuzlama yapmadan sap soyma makinesi geliştirme çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.
Bakan ayrıca; ıslah edilen THC içeriği düşük Narlı ve Vezir çeşitlerinin en erken 2022 yılında Bakanlıkça tescil edileceğini, şu an geçici bir tohum sıkıntısı yaşandığını, ancak tohumluk ithalatına izin verilmeyeceğini ve yerel popülasyon Narlısaray çeşidinin, TİGEM’in Gökhöyük Tarım İşletmesi tarafından üretilmesiyle seneye bu sorunun aşılacağını dile getirdi.
Görünen o ki, böylesine yararlı bir bitkiyi ne yapıp edip daha çok yetiştirmeliyiz.
Çünkü başta sağlık ve tekstil olmak üzere birçok sektörümüzün bu ürüne ihtiyacı var…

Yazarın Diğer Yazıları
YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Gazete Yenigün