Uğur Derin Dondurucu
Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün
PAYLAŞ

Ekmekte zam gerçeği…

19 Ocak 2017 Perşembe 09:37 Güncelleme : 19 Ocak 2017 Perşembe 09:37

Son günlerde ekmekte zam konusu kamuoyunu oldukça meşgul etmekte.

Bu Ocak ayının başında, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı sayın Eren Ulusoy kamuoyuna yaptığı açıklamada, yıl boyunca un fiyatlarına %9’luk zam uyguladıklarını dile getirdi.

Ulusoy ayrıca; bugün için 50 kg’lik bir çuval ekmeklik buğday ununun fiyatının, kalitesine ve ödeme şartlarına göre 62-74 TL arasında değiştiğini belirtti.

Bilindiği üzere tüm fırıncılarımız; Ekmek Tebliği gereği, ambalajsız ekmeklerde katkı maddesinin kullanılması yasak olduğu için, her zamanki gibi kaliteli ekmek üretmek için yüksek vasıflı buğdaydan elde edilen ekmeklik unları kullanmakta.

Bu nedenle fırıncılarımız, şu an için fırınlarına aldığı ekmeklik unun bir çuvalı için, TUSAF Başkanı'nın da dediği gibi en fazla 74 değil,75 TL ödemekte.

Kaldı ki bugün tüm fırıncılar, unu peşin fiyatla değil vadeli almakta. Bu durumda işin içine, vade farkı girmekte ve bu durumda unun fiyatı daha da artmakta…

Buna rağmen, ekmekte maliyet hesabı yapılırken unun vadeli değil peşin fiyatı dikkate alınmakta…

Burada işin asıl ilginç tarafı; TUSAF Başkanı’nın biz buğday ununa yıl içinde %9 zam yaptık demesine rağmen; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız sayın Faruk Çelik’in; “Ekmek fiyatlarında buğday kaynaklı bir artış kesinlikle söz konusu değil” demesi…

Bu gerçekten çok ciddi bir çelişki…

Sayın Bakan ayrıca; diğer girdilerde değişim ne oranda olur bunları Türkiye Fırıncılar Federasyonu ile birlikte konuşarak değerlendirme imkânımız olacak diyor...

Diğer girdilerde değişimin ne olduğunu ben burada, dilim döndüğünce anlatmaya gayret edeyim…

Bilindiği üzere İzmir’de 27 ay önce alınan karar gereği, 250 gram ekmek 1 TL’den satılmakta…

Aradan tam 2 yıl üç ay geçti…

Bugüne kadar İzmirli Fırıncılar, sırf vatandaşlarımız mağdur olmasın diye, her zamanki gibi yine bir fedakârlık göstererek, ekmeğe zam konusunu gündeme getirmedi…

Ama artık bıçak, gerçekten kemiğe dayandı…

Fırıncı esnaf ve sanatkârlarımızın temsilcisi, İzmir Fırıncılar Esnaf Odası; ekmeğe %25 oranında bir zam talep etmek zorunda kaldı…

Peki, İzmir Fırıncılar Esnaf Odası bu zammı, hangi gerekçeyle yapmak istedi?

Bir kere önce şunu iyi bilelim…

Bu zam, 27 ay sonra gündeme gelen bir zam… Yani bu süre içinde ekmek girdilerine gelen zamlar yüzünden, oda bu zammı üyeleri adına haklı olarak talep etmekte…

Peki, nedir girdilere gelen bu zamlar?

Bakınız bugün için ekmekte maliyet hesabı; unun fiyatı, fırının genel imalat giderleri, işçilik giderleri, imalatçı ve bayi karı göz önüne alınarak yapılmakta.

Yapılan son hesaplamalara göre, 27 ay içinde İzmir’de ekmek maliyetinde ilk sırayı, %38.84 artış oranıyla genel imalat giderleri, ikinci sırayı %32.23 oranla işçilik ve yan ödemeler ve üçüncü sırayı ise, %28.92 oranla un maliyeti almakta.

Genel imalat giderleri içinde ise ilk sırayı; %24.49 ile imalat ve dağıtım için kullanılan akaryakıt, ikinci sırayı %12.68 ile kira ve bina vergisi, üçüncü sırayı da %10.99 ile maya almakta...

Gördüğünüz gibi; ekmekteki girdilere, 27 ay içinde bunca zam gelmişken halen kalkıp ekmekte buğday kaynaklı bir zam söz konusu değil demek inanın anlaşılır gibi değil...

Sadece bu süre içinde unun fiyatı, 60 TL’den 75 TL’ye çıkmış yani %25 artmışken, suya, elektriğe, mayaya ve hele son zamanlarda akaryakıta art arda zamlar yapılırken fırıncı daha ne kadar dayansın?

Buna güç mü dayanır!

Lütfen bu gerçeği göz önüne alalım ve fırıncının artan bu zamlar karşısındaki haklı zam talebini bir de bu gözle değerlendirelim…


Yazarın Diğer Yazıları
YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Gazete Yenigün