Uğur Derin Dondurucu
Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün
PAYLAŞ

Ekmekte gramaj karmaşası devam ediyor

16 Mart 2018 Cuma 10:33 Güncelleme : 16 Mart 2018 Cuma 10:33

Ekmekte gramaj karmaşası devam ediyor

Türk Gıda Kodeksi – Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde yapılan değişikliğin yanlış anlaşılması yüzünden, ülkemiz genelinde birçok il ve ilçedeki fırıncılarımız, ekmeğin bundan böyle 200 gram ağırlıkta üretileceği düşüncesinde…
Hâlbuki durum hiçte öyle değil…
Çünkü böyle bir zorunluluk yok.
Tarifesi olmak kaydıyla ekmek; 200 gram ağırlıktan başlayarak, 10’ar gram arttırılmak suretiyle piyasaya arz edilebilecek…
Bu yanlış anlaşılmaya el atan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 81 ile gönderdiği “ Ekmek Fiyat Tarifeleri ” hakkındaki genelgesinde; yeni bir tarife almadan, hâlihazırda yürürlükte olan tarifede yer alan ekmek gramajının düşürülmesinin doğru olmadığını belirtmekte…
Zira tarife almadan ekmeği 200 gram üretmek isteyenler fırıncılarımız var…
Hal böyleyken özellikle bazı odalar, üyelerinin 200 gram ağırlıkta ekmek üretilmesi yönündeki taleplerini dikkate almakta ve işi komisyona havale etmekte… 
Ancak bir yanlış anlaşılmadan kaynaklanan bu gibi taleplerin, ilgili odalar tarafından dikkate alınmasını doğru bulmadığımı belirtmek istiyorum.
Tabii ki bunu bir iyi niyet olarak söylüyorum…
Ancak ülkemiz genelinde birçok il ve ilçede yürürlükte olan tarifelerde de belirtildiği gibi, 250 gram ekmek 1.25 TL den satılması gerekirken, 1 TL ile 1.25 TL arasında değişen fiyatlarda satılmakta.
Ekmeğin gramajının 200 grama indirilmesi talebi ise ne yazık ki, 250 gram ekmeğin 1 TL’den satıldığı il ve ilçelerimizden gelmekte…
Çünkü böyle bir durumda, 250 gram ekmek 1 TL yerine 200 gram ekmek 1 TL den satılmış olacak…
İşte ekmeğin gramajı 200’e indirilsin talebinin ardında yatan gerçek bu… 
Bu yola çıkarken ortaya atılan israf lafı ise, işin sadece bir kamuflajı…
İşin israfla hiç ama hiçbir alakası yok…
Bakınız en son 2013 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından ülkemiz genelinde yaptırılan ekmek israfı ile ilgili araştırmada hiçbir fırıncı, ekmekte büyük gramajı israfın nedenleri arasında saymamakta…
Bunun yanı sıra, anketin yapıldığı tüketicilerin ve toplu tüketim yerlerinin büyük çoğunluğu da aynı görüşte.
Hal böyleyken, kalkıp israf gerekçe gösterilerek ekmeğin gramajı 250’den 200’e çekildi…
Hem de bu konu ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Ulusal Gıda Komisyonu Tahıllar ve Baklagiller Komisyonun görüşü bile alınmadan…
Diyelim ki o il ya da ilçede, ekmekte gramaj 200’e indi ve 1 TL tarife alındı. Adım gibi eminim ki çok kısa bir süre sonra 200 gram ekmek 60-70 kuruşa kadar inecek…
Peki, bundan yine kim zararlı çıkacak? Tabii ki yine dürüst fırıncı esnaf, sanatkâr, tacir ve sanayicilerimiz… 
Allah aşkına, ekmekte maliyet hesabı niye yapılıyor? Odalarımız bu tarifeleri niye düzenliyor?
Bu tarifelere uyulmasın diye mi?
Aslında bu işin tek bir çözümü var…
Gıda sektöründe haksız rekabeti önleme adına, başta ekmek olmak üzere tüm temel gıdaların fiyat tarifelerinde, şu an olduğu gibi sadece azami fiyat değil, asgari fiyatta yer almalı…
Asgari fiyat ise asla maliyetin altında olmamalı…
Bu iki fiyat arasında isteyen, istediği fiyattan ekmeğini satabilmeli…
Bunu yapmak için esnaf, sanatkâr, tacir ve sanayiciler tarafından üretilen mal ve hizmetlerin azami fiyat tarifeleri ile ilgili iki ayrı yönetmelikte, TESK ve TOBB tarafından dolayısıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından acilen bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç var…
Bu olmayacak bir şey değil… Yeter ki istenilsin…
Böylece fırıncılık sektöründe yaşanan bu karmaşa büyük çapta ortadan kalkmış olur.

Yazarın Diğer Yazıları
YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Gazete Yenigün