Uğur Derin Dondurucu
Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün
Yenigün
PAYLAŞ

Ekmekte gizli zam yok…

24 Kasım 2017 Cuma 09:18 Güncelleme : 24 Kasım 2017 Cuma 09:18

Son günlerde medyada yer alan, ekmekte gizli zam açıklamaları, ayın sonunu zaten zor getiren vatandaşımızı tedirgin etti.

Aslında böyle bir zam söz konusu bile değil.

İşin aslı ise şu…

Ekmekte büyük gramaj, israfa yol açıyor gerekçesiyle; gramajın şu an olduğu gibi 250 değil, 200 gram olması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bir talepte bulunuldu.

Talepte bulunan ise Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası…

Sendika tarafından basına yapılan açıklamada; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, ekmek israfı ile yaptığı araştırmada ekmeğin ucuz ve gramajın büyük olmasının, ekmekteki israfının nedeni olduğu belirtildi.

Hâlbuki Bakanlığın, ekmek israfı konusunda en son 2013 yılında yapmış olduğu araştırma dikkatlice okunduğunda, ekmek israfının nedenleri arasında gramaj büyüklüğünün yer almadığı görülmekte…

Araştırmada; fırıncılara ekmek israfının nedenleri sorulduğunda, fırıncıların hiç biri, ekmekteki gramaj fazlalığını, nedenler arasında sıralamamakta…

Aynı soru hanelere sorulduğunda; hanelerin % 65,2’sinin, ekmeğin mevcut gramajından memnun olduğu belirtilmekte…

Lokanta, otel, personel ve öğrenci yemekhanelerine aynı soru sorulduğunda; lokanta ve otellerin % 2,8’i, personel yemekhanelerinin % 1,9’u, öğrenci yemekhanelerin ise % 5,8’i tarafından ekmeğin gramajının fazla olduğu ifade edilmiş.

Anlayacağınız; başta fırınlar olmak üzere, personel yemekhaneleri, lokanta ve oteller, öğrenci yemekhaneleri ve hanelerin büyük çoğunluğu, ekmeğin küçük değil, büyük gramajlı olmasından yana…

Ülkemizde ekmeğin kaç gramdan üretileceğini, TGK – Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde belirlemekte.

Tebliğin ilk yayımlandığı 20 Ağustos 1997 tarihinden bu güne kadar ekmek, ağırlıklı olarak 250 gram ve üzerinde üretildi.

Kaldı ki bende bir gıdacı olarak, ekmeğin bu gramajın altında üretilmesine teknik anlamda karşıyım.

Zira ekmekte gramajı küçültmenin; israfın azalması üzerine doğrudan etkisi olmadığı, ekmekte gramajın 250’nin altına indirilmesi halinde, boyutlarının aynı kalması için şu an kullanılması yasak olan katkı maddelerinin kullanılmasına yol açacağı ve bunun da ekmekte daha hızlı bayatlamaya dolayısıyla israfa neden olacağı düşüncesindeyim…

Sonuç itibariyle ekmek;  şu an tebliğde olduğu gibi 250 gramdan başlayarak 50’şer gram ağırlıklarda üretilen bir gıda olarak sofralarımızda yer almaya devam etmelidir.

Ancak medyada asıl dile getirilen konu ekmeğin gramajından ziyade, fiyatı…

Sanki ülkemiz genelinde tüm illerde ekmek aynı fiyat ve gramajdan satılıyormuş gibi, 250 gram ekmeğin 200 grama inmesi halinde, ekmeğe gizli zam yapılacak algısı yaratılmaya çalışılmakta…

Bugün itibariyle ülkemiz genelinde başta İstanbul, İzmir ve Bursa olmak üzere, nüfusun büyük çoğunluğunun yaşadığı birçok ilimizde 250 gram ekmek 1,25 TL den satılmakta.

1 TL den hatta 0,9 TL den satılan illerin büyük çoğunluğunda ise, ekmeğe neredeyse her ne hikmetse 3 yıldır zam yapılmamış…

Hâlbuki işin gerçeği, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı’nın da dediği gibi,  ekmeğin gramajı düşse bile kilo fiyatının şu an olduğu gibi, bir süre daha 5 TL’yi geçmeyeceği…

Bir kere ekmekte zammın gizlisi saklısı diye bir şey olmaz.

Girdilere zam geldikçe ki zaten durmadan geliyor, fırıncıların bunu talep etme hakkı zaten en doğal hakları…

Bu hakkın kullanılması kadar doğal ne olabilir ki!

Lütfen, fırıncılarımızı haksız yere gizli zam peşinde koşar gibi göstermeyin…

 

Yazarın Diğer Yazıları
YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Gazete Yenigün