Uğur Derin Dondurucu
Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün
PAYLAŞ

Çiğ süt satışına, yeni düzenleme…

24 Haziran 2016 Cuma 00:00 Güncelleme : 24 Haziran 2016 Cuma 00:00

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; çiğ süt satışının, süt üreten hayvancılık işletmeleri ile yerel perakendecilerden yapılması yönünde bir düzenlemeye gidiyor…

Ülke genelindeki çiğ süt fazlalığını, süt tozuna dönüştürme konusunda çalışmalar başlatan Bakanlık, şimdi de bu fazlalığı, çiğ süt satışlarının birincil üretim noktaları ile yerel perakendeciler kanalıyla eritme peşinde… 

Ayrıca bu düzenleme; bir ülke gerçeği olan seyyar süt satışlarının, yerel perakendecilik adı altında, soğuk zincirde ve sağlıklı koşullarda yapılmasını da sağlayacak.

Bakanlığın www.tarim.gov.tr adresindeki, “Küçük Miktarlardaki Çiğ Sütün Doğrudan Arzına Dair Yönetmelik Taslağı” nda,  bu işin esas ve usullerine ayrıntılı olarak yer almakta.

Taslakta küçük miktarlardaki çiğ sütten kastedilen; inek sütü için günlük olarak en fazla 5.000 litre, diğer türlerden elde edilen süt için ise, günlük olarak en fazla 150 litre çiğ süt demek…

Süt üreten hayvancılık işletmecisi, kendi üretimine ait çiğ sütü; kendi işletmesinde son tüketiciye doğrudan satabileceği gibi, 200 kilometrelik yarıçap içerisinde yer alan bağımsız olarak konumlandırılmış otomatik satış makinaları aracılığıyla da tüketiciye satabilecek.

Ya da, kendi ürettiği çiğ sütü; yerel perakendecilere satabileceği gibi, kendisi tarafından hazır ambalajlı hale getirilmiş olarak, 500 kilometrelik yarıçap içerisindeki perakendeciye doğrudan arz edebilecek.

Taslakta yerel perakendeci; “süt üreten hayvancılık işletmesi merkez kabul edilerek 200 kilometrelik yarıçap içerisinde yer alan ve sadece son tüketiciye doğrudan satış yapan, bağımsız olarak konumlandırılmış otomatik satış makineleri de dahil perakendeci ” olarak tanımlanmış.

Taslak gereği, küçük miktarlardaki çiğ sütü doğrudan arz etmek isteyen süt üreten hayvancılık işletmecisi; taslaktaki hijyen gerekliliklerinin yanı sıra, “Gıda Hijyeni Yönetmeliği ” ile “Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği”nde yer alan sağlık ve hijyen gereklilikleri ile çiğ süt için belirlenmiş kriterlerin sağlanmasından da sorumlu.

Ayrıca, bu hayvancılık işletmeleri; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüğü tarafından numaralandırılmış süt üreten bir hayvancılık işletmesi olmak ve çiğ sütün doğrudan arzı için bu kurumdan, izin belgesi ve numarası almak zorunda.

Tabi ki tüm bunların yanı sıra bu işletmelerin, hastalıktan ari işletmeler için sağlık sertifikası sahibi olmaları da şart.

Burada bir diğer önemli husus; çiğ sütün sağımdan itibaren 24 saat içerisinde son tüketiciye satılması ve en geç 48 saat içinde de tüketilmesi zorunluluğu.

Taslak gereği çiğ süt; satış sırasında tüketicinin talebi doğrultusunda, tek kullanımlık malzeme veya tüketici tarafından sağlanan kap içerisine üretici tarafından doldurularak arz edilebilecek.

Ayrıca, doğrudan satış sırasında çiğ süt; 0 - 4 °C arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edilecek ve çiğ sütün son tüketiciye arzı sırasında bazı bilgiler, etikette mutlaka yer alacak.

Tüm bunların yanı sıra, süt üreten hayvancılık işletmeleri; son tüketiciye ve/veya yerel perakendeciye sattıkları günlük çiğ süt miktarı ile yerel perakendecilerin işletme kayıt numaralarını ve her bir perakendeciye sattıkları günlük çiğ süt miktarını ve her türlü satış belgesini, en az bir yıl süreyle muhafaza edecek.

Aynı şekilde yerel perakendecilerde; sattıkları çiğ süt miktarına ilişkin tüm kayıtları, tıpkı süt üreten hayvancılık işletmeleri gibi izlenebilirliğin sağlanması adına, en az bir yıl süre muhafaza etmek zorunda… 

Yazarın Diğer Yazıları
YAZARIN TÜM YAZILARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Gazete Yenigün