Türkiye'de sanatçının statüsü-2
14 Şubat 2018 Çarşamba 10:24 Güncelleme : 14 Şubat 2018 Çarşamba 10:24
Türkiye’de sanatçının statüsü-2
Önceki anayasalarımızda yer almayan 64.madde hükmünü sadece sanatçının koruması yönünden değerlendirdiğimizde,Anayasanın kabulünden bu yana geçen yaklaşık 38 yıllık sürede,en temel haklar yönünden dahi sanatçılar lehine dişe dokunur bir düzenleme yapılmadığını görmekteyiz.
Bugün ülkemiz sanatçılarının sosyal güvenlik hakları çözüme kavuşturulmamış olup,özellikle müzik ,sinema ve tiyatro sanatçılarının çok büyük bir çoğunluğu,kayıt dışı çalıştırılmakta ve sosyal güvenlik hakkından yoksun bulunmaktadır. Bu duruma yetkili kurum olan (SGK) Sosyal Güvenlik Kurumunun Genelgesinde de yer verilmekle birlikte sorunun çözümü konusunda hiçbir çaba gösterilmemektedir. Müzik,sinema ve tiyatro sanatçıları için özgün çalışma koşulları doğrultusunda çalışma ilişkileri yönünden özel yasal düzenleme yapılması gerektiği halde, bu konunun ülkemizi yönetenlerin aklına bile gelmediğinden söz etmek inkarcılık olmayacaktır.
Özellikle müzik alanında ülkemiz adeta yabancı uyruklu müzik sanatçılarının işgaline uğramış olup,bu alanda devamlılık gösteren işlerde çalışabilen müzik sanatçılarımız piyango çıkmış kadar şanslı görülebilirler. Yine eser üreten sanatçılarımız açısından yaşamsal önem taşıyan telif haklarının yöneticilerimiz için fazla bir önem taşımadığı yaşanan gelişmelerden kolayca anlaşılmaktadır. Kısaca özetlemeye çalıştığım olumsuzluklar dikkate alındığında, ülkemiz sanatçıları için UNESCO’ nun tavsiye kararının da,Anayasamızın 64.maddesinin de hiçbir anlam taşımadığını söylemek nankörlük olmayacaktır sanırım. Özetle, ülkemizde sanatçının statüsü yok ama adı var.Buna da şükür…