Yenigün
Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün

Tavuk sektöründe üretim uçtu

Sağlık Bakanlığı’nın 'Evde Kal' çağrısının ardından evde yaşamaya başlayan vatandaşlar, temel gıda ürünlerine yöneldi. Protein kaynağı olan kırmızı et ve balık fiyatlarının son günlerde artış göstermesi ile insanlar tavuk tüketimini artırdı

Tavuk sektöründe üretim uçtu

Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, salgın nedeniyle evlerine çekilen vatandaşların beyaz et tüketimini artırdığı, kümeslerdeki kapasiteden anlaşıldığını belirtirken, tavuk üretiminde ara dönem denilen sürenin de 25 günden 12-13 güne çekildiğini kaydetti.

CİDDİ BİR ARTIŞ VAR”

Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, tavuk tüketiminin beklenen bir durum olduğunu ve fiyat açısından da kırmızı ete ve balık ile kıyaslandığında ulaşımının daha kolay olduğunu ifade etti. Birlik Başkanı Koç, üretim artışına ilişkin, “Daha önce 25 gün ara ile kümeslere havyan geliyordu, şu anda ise 12-13 günde hayvanlar geliyor. Aradaki süre kısaldı. Adet yükseltmek için ara dönemleri kısa tutmaya başladılar. Türkiye’deki firmalar şu anda tam kapasite ile çalışıyorlar. Sadece Ege bölgesi değil. Ciddi bir tavuk tüketimi artışı var. Daha önce metrekareye 16 hayvan oluyordu, şimdi 18 hayvana çıkarıldı. Kesimhane kapasiteleri neye elveriyorsa şuanda o şekilde çalışılıyor. Fiyatta da ufak da olsa bir artış oldu. Şuanda tavuk fiyatının bir 1 TL artmasına kimse bakmaz. Tavuk tüketiminde son günlerde ortalama % 20 oranında artış var. Üretim kapasitesinden artışların ne kadar olduğu net bir şekilde belli oluyor. Firmaların kapasitesi, örneğin a firması daha önce günlük 350 bin hayvan keserken şuanda ortalama günlük 450 bine kadar çıkmış durumda. A, b, c firması fark etmiyor kapasite artışı genel olarak var” dedi.

TÜKETİMİ KOLAY FİYAT ULAŞILABİLİR”

Tüketimi açısından da daha pratik olması yönünde talep edildiğini kaydeden Başkan Koç, “İnsanlar tavuğu dolaba koyup isteği zaman çıkarıp tüketebiliyor. Tavuk birçok şekilde tüketiliyor. Yemeği, kızartması, haşlaması, salatası bile yapıldığı için daha kolay tüketiliyor. Dolayısıyla haftada iki üç gün tüketilecek bir protein kaynağı ve maddi durumu iyi olmayan insanların da kolaylıkla ulaşabildiği bir protein kaynağıdır. Kırmızı etin son günlerde fiyatının artmasıyla beraber aynı şekilde balık da fiyat açısından biraz yükselince beyaz ete, tavuğa yönelim arttı” şeklinde ifade etti. n Mehmet Emin AL

Zam istememiz fırsatçılık olur”

Üretim artışı nedeniyle kümesçiler olarak firmalardan herhangi bir zam talebinde bulunup bulunmayacakları konusunda ise Başkan Koç, “Bu tüketim artışı karşısında bizim zam istememiz doğru olmaz, böyle zor günlerde ülke insanı olarak herhangi bir talebimiz olamaz, olursa fırsatçılık olur. Bizim böyle bir talebimiz yok bize üretin dedikleri sürece biz tam kapasite çalışmaya devam edeceğiz. Herhangi bir fiyat artış talebimiz olamaz. Burada vurgulanması gereken bir diğer konu ham maddede bazı kalemlerde dışa bağımlıyız örneğin soya gibi, bazı yem katkı maddeleri dışardan geliyor. Onların tedariği ile ilgili sorun yaşanmazsa herhangi bir olumsuz durum olmaz” ifadelerini kullandı

Next page

Gazete Yenigün