Kırmızı et konusu yıllardır gündemimizde. ‘Kırmızı et zamlandı’, ‘Et fiyatları sınır tanımıyor’, ‘Artık et almak çok zor’ v.b gibi başlıklarla kırmızı et yazılı ve görsel basının haberlerinde sık sık yer aldı. Bu olumsuz gelişmelere yetkililer çözüm önerileri getirmeye çalıştılar. Konuyla ilgili en etken silahları ise ‘kırmızı ette ithalat’ oldu. Ancak bu hamle dahilde hayvancılığa büyük darbe vurdu. Bu kez de ülke geneline yayılan ‘hayvancılık bitti’ şikayetleri olayı farklı boyutlara taşıdı.
Aslında tüm bu gelişmelerin ve spekülasyonların en önemli nedeni, talebin çokluğuna karşın etin az olması. Herkesin bildiği gibi Türkiye’de hayvancılığın merkezi Doğu Anadolu idi. Doğu’da yaşayanlar için hayvancılık önemli geçim kaynağıydı. Uzun yıllar üreticiyi her bakımdan destekleyen Et ve Balık Kurumu’nun bir süre sonra devreden çıkması ve terör olayları, hayvan varlığının azalmasına yol açtı. TÜİK’in açıkladığı iller itibariyle hayvan varlığı bilgileri Doğu’da bazı illerde hayvancılığın büyük oranlarda gerilediğini açıkça belgeliyor. Doğu’da yaşayan ve hayvancılıktan geçinen halk, gelir kaynaklarında ortaya çıkan gerileme neticesinde göç yapmak zorunda kaldılar. Bu durumda da hayvancılık sekteye uğramış oldu. Basında da yer aldığı gibi, yılda 1 milyon ton sığır ve koyun eti tüketiyoruz.
Nüfus ise yılda 1 milyon artıyor. Normal olarak da insanlar daha fazla et yemek istiyor. Nüfus 1 milyon artarken, sığır sayısı 230 bin azalıyor. Et fiyatlarındaki artışın işte tek nedeni bu.
2015 yılı ortalarına gelindiğinde kırmızı et etiketleri yine zirveye doğru yelken açtı. Yetkili bakanlık o günlerdeki olumsuz gelişmelere karşın önceleri tavsiyelerde bulundu ancak fiyatlarda herhangi bir gevşeme olmayınca 2015’in son çeyreğinde bu kez ciddi uyarılar yaptı.
Ve 2016 yılı başında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et fiyatlarının gidişatına yönelik açıklamalarda bulunarak olaya müdahale etti. “Birbirimizi üzmeden yolumuza devam edelim aksi durumda getireceğimiz tedbirlerle birilerinin canı yanacak” mesajı verdi. Sonunda konuyla ilgili önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Bakan Çelik; Kırmızı Et Üretim Birliği İl Başkanlarıyla düzenlediği toplantının ardından aldıkları karar gereği karkas et yağsız fiyatı tavan olarak 23.3 TL ve yağlı fiyatı ise 21.8 TL olarak düzenlendiğini belirtti. Çelik konuşmasının devamında şunları ifade etti; "Kıyma fiyatı 32 TL ve kuşbaşı fiyatı 34 TL olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık. Et ithalatı meselelerini yoğun değerlendirmesini gerçekleştirdik. Bugün yaptığımız toplantıya Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacı İnce, Kırmızı Et Üreticileri Derneği Başkanı Bülent Tunç, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ katıldı."
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.