Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün

CARETTA CARETTA’LARIN MAYISI!

Turizm büyüyor; geziler gustolaşıyor, herkes kendini seyyah gibi hissedip, bir amaç uğruna seyahat ediyor!

CARETTA  CARETTA’LARIN MAYISI! Turizm büyüyor; geziler gustolaşıyor, herkes kendini seyyah gibi hissedip, bir amaç uğruna seyahat ediyor! Kültürel ve coğrafi derken, artık nesli tükenen canlılar üzerine seyahat rotası yapan rafine bir kitle var. Antarktika, Amazon ve Sibirya rotalı bu kitlenin duraklarından biri de Sarıgerme... Gelme amaçlarıysa mayısta yumurtalarını kumsala bırakan, nesli tükenen caretta caretta’lar. Maalesef bu yumurtaların yüzde 5’i hayatta kalabiliyor. Bölgedeki tesisler de bunu fazlasıyla önemsiyor. Tam Dalaman Çayı’nın denizle kesiştiği yerde bulunan Hilton Dalaman Sarıgerme kumsalında, sadece bu yumurtaları korumak için altı personel çalıştırıyor. Yumurtaların yerini tespit edip, kafesle muhafaza ediyorlar. Çocuklara da bu sevgiyi aşılamak için oteldeki kids club konseptini bu canlılar üzerine kurgulamışlar. Ayrıca Dalyan bölgesinde yaralı caretta carettalar için bir de hastane kurulmuş, tedavi ediyorlar.Özel mavi yengeçlerBölgeye geldiğinizdeyse lezzet olarak herkes mavi yengeci konuşur. Özellikle Ömer Canbay’ın yorumuna bayılırım. Her ne kadar tekniğiyle o mavi rengi biraz kızartsa da, lezzet olarak muazzamdır. Formülünü söylemiyor ama bence işin sırrı öncesinde buharda tutması! Canbay, bu yıl Hilton Dalaman Sarıgerme’nin executive’liğine yükseldi. Bizim Türk şeflerin en eksik olduğu ‘deniz mahsülü’ konusudaki özel yeteneğini tüm mutfağa yansıtması, sürpriz olmayacaktır. Mutfağın konuk Bask şefleriFarklı malzemeleri aynı tabakta dengede sunma konusunda uzman Diego Guerrero, aynı maharetlere fazlasıyla sahip İsmet Saz’ın Toi’sine konuktu. Ton balığı ve wasabi’ye bulanmış kaz ciğeriyle hazırladığı ‘foiesabi’, konseptin adı ‘extragastronomy’i tamamen hissettirdi. Saz’ın pastırma yöntemi kullandığı ördek göğüs ve pekmezli tahin mousse ile reyhan sorbe de lezzet olarak yemeği farklı seviyeye taşıdı. İftarlık lezzetBir diğer Basklı konuk şef Josean Alijai, Maksut Aşkar’ın Neolokal’indeydi. Şefle 2014’te Guggenheim Müzesi’ndeki iki Michelin’li Nerrua’da tanışmıştım. Az malzemeyle çok iyi lezzetler çıkarmasıyla ünlü şef, meşhur Bask yemeği Cod Kokotxas ve kuzu dili yorumlarıyla, damaklarda Bilbao’yu hissetirdi. Bu arada; Aşkar’ın, reklam yüzü olduğu firmanın elmas kristalli tavası için düzenlediği iftar, algımı değiştirdi. Fatih Karaca’dan aldığım daveti önce garipseyip “Nasıl yani, hurmaya yorum mu katacak?” diye tepki vermiştim. Ama anladım ki, iftariyeliklerle ‘amuse bouche’ yapan şefler, önümüzdeki dönem çok konuşulacak. Şef dokunuşlu gusto iftarların sayısının artması, beni şaşırtmaz! Geleneksel lezzetlerle iftarı sevenlerse, Gaziantepli meşhur Halil Usta’yı ilk kez deneyimleyebilecek. Halil Usta’nın oğlu İbrahim Kör, 60 yıllık mekanı Watergarden’a taşıdı. 

Next page

Gazete Yenigün