Gazete Yenigün
Son Dakika
Gazete Yenigün

Balık fiyatları yarı yarıya indi

Ege’de sardalya, Karadeniz'de de palamut, Marmara'da da hamsi akını başladığını söyleyen İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, sardalya ve hamside fiyatların 15 lira olduğunu söyledi

Balık fiyatları yarı yarıya indi

Mehmet Emin AL/YENİGÜN- İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, iki günden bu yana Ege, Marmara ve Karadeniz'de balık avında büyük bir bolluk yaşandığını belirtirken pandemi nedeniyle 35 yıldan beri hiç görülmemiş talep yoğunluğu yaşandığını ifade etti.

İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, İzmir hali başta olmak üzere, Marmara ve Karadeniz dahil denizlerde büyük bolluk başladığını kaydetti. Başkan Şahin Çakan, "İki günden beri güzel havalarla beraber balıkçılık da çok güzel başladı. İnanılmaz derecede bir balıkçılık oluyor. Bizde sardalya, Karadeniz'de de palamut, Marmara'da da hamsi başladı. Çok iyi gidiyor. Fiyatlar ise hemen hemen yarı yarıya düştü. Sardalya ve hamsi 15 liraya satılıyor. Geçen hafta 25 lira civarındaydı. Çok büyük talep olmasına rağmen fiyatlar şu anda düşmüş durumda. Çünkü denizlerde balık bolluğu başladı. Bunun yanı sıra hava şartları avcılığa uygun" dedi.

"TALEBE YETİŞEMİYORUZ"

Koronavirüs nedeniyle vatandaşların balığa olan talebinin yüksek seyrettiğini belirten Başkan Şahin, "Kovid nedeniyle inanılmaz derecede balık talebi var. 35 yıldır bu sektördeyim balığın bu yılki kadar çok talep edildiğini görmedim. Pazar günleri insanlar çoluk çocuğuyla gelip koli koli balık alıyorlar. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve balık tüketiminin sağlıklı olduğu yönünde uzman uyarıları bu talebin artışını ciddi şekilde etkiliyor. Zaten tüketmek gerekiyordu ancak pandemi döneminden beri büyük bir talep var. Aşırı talep yoğunluğu karşısında bizler bu talebe cevap vermekte zorlanıyoruz" diye konuştu.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Pandemi sürecinde uzman tavsiyelerinin büyük etkisi olduğu balık tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hemen hemen her yaş ve her hastaya tavsiye edildiği ifade ediliyor.Balığın bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dair bilimsel açıklama yapan Diyetisyen Safiye Taş Koçyiğit şunları söyledi:

"Özellikle balık etinin diğer protein kaynaklarından ayıran kısmı, doymuş yağ oranı çok düşük olması...Çünkü doymuş yağ oranı arttıkça hem kanser riski artıyor hem damar tıkanıklığı konusunda risk taşıyor. O yüzden balığı hemen hemen her yaşa ve her hasta grubuna önerdiğimiz bir protein kaynağıdır. Balık hem protein kalitesi yüksek hem yağ kalitesi düşük, düşük ama varolan bu yağ oldukça sağlıklı ve kaliteli bir yağdır. Omega 3 diye bir yağ içerir, vücudumuzun bu yağı üretmiyor. Aldığımızda ciddi oranda faydaları olan bir besin. Omega 3’ün bağışıklık sistemini hızla güçlendirdiği yönünde bilimsel çalışmaları var.”

Next page

Gazete Yenigün